Beograd je ove godine krenuo sa novogodišnjim dekoracijama čak dva meseca ranije, što je, verujem, izmamilo osmehe kod onih koji vole prazničnu atmosferu. Mi smo u toj grupi, samo da navedemo.

Čitava ta euforija povodom Nove godine i praznika prestaje kada osetimo prve pahulje na našem licu, na asfaltu kojim prolazimo i na staklu naših kola. Slabi smo na to, priznajemo.

Ima nečeg romantičnog u samom posmatranju tog velelepnog prizora ljudi u zimskim kaputima, šalovima i kapama koji se probijaju kroz snežne smetove uzavrelog grada, pokušavajući da udahnu dašak ledenog vetra kroz svaki pređeni korak.

A možda i samo želimo da se teleportujemo u tu neku magičnu snežno – idiličnu dimenziju koju vešto upijamo kroz američke božićne filmove. Gde sedimo u toploj kući koja je predivno ukrašena u novogodišnjem stilu, pored kamina i pijemo „egg-nog“. Ova slika je postala imperativ za zimu, širom sveta, a počela je zapravo da nam bude prikazivana još u prvim reklamama za Coca Colu. Sveti Nikola, ili u narodu popularno Deda Mraz ušao bi neprimetno u toku noći, u jedan tipičan američki dom i ostavio poklone za najmlađe ispod savršeno ukrašene jelke. Uzeo kolačić i popio gutljaj Coca Cole koji ga je čekao na kredencu pored kamina, i to sve uz popularne zvuke „Im wishing you a Merry Christmas“. Ne postoji osoba koja ne bi poželela da ovog trenutka bude u Americi i doživi takvu atmosferu.

S razvojem tehnologije, mnogo nam je toga danas dostupnije. Ranije smo prijateljima pisali pisma i slali fotografije u štampanom obliku kako bismo ostali u kontaktu i dočarali deo atmosfere u kojoj se nalazimo. Danas, dovoljno je da snimimo video ili fotografiju i da osetimo deo onoga što osoba sa druge strane kamere doživljava.

A zamislite tek šta možemo sa 360° virtuelnim turama da uradimo. Uz pomoć ove napredne tehnologije možemo da budemo gde god želimo, kada to želimo uz interaktivnost koja nam pruža da postavimo sebe na lokaciju koju posmatramo i da je istražujemo u svim pravcima koje želimo. Ova virtuelna tura obuhvata skup fotografija u HDR formatu koji prikazuju 360° panoramu onoga što želimo da vidimo.

Npr. najpoznatija virtuelna tura, panorama fotografija, je kroz Belu kuću. Impozantno je što kada uđete u Belu kuću dočeka vas osoblje koje vas praktično vodi kroz 360° prostora, kroz svaku sobu koja je sjajno ukrašena u novogodišnjem maniru. Svakog prvog decembra u godini, Bela kuća snima novu virtuelnu turu i svaka je bolja od prethodne. Prošlogodišnji video možete pogledati ovde: http://bit.ly/2dzJt4A

Što se tiče virtuelnih tura u Srbiji, najviše se koriste za prikazivanje objekta (hotela, apartmana, stana i slično), potom za prikazivanje gradova, univerziteta, izložba i slično. Ove ture nam olakšavaju rezervisanje našeg apartmana prilikom putovanja, ukoliko se odmah informišemo kako će naš apartman, ili hotelska soba da izgleda, ili pak ukoliko želimo da kupimo stan ili iznajmimo, 360 virtuelna tura je nešto što će nam dati celokupan prikaz i pokazati najsitnije detalje koji će nam pomoći u donošenju konačne odluke.

Kojim ćete vi virtuelnim prostorom koračati ove godine? Možda vam mi možemo dati ideju: http://bit.ly/2fBZFjJ